CINO ZUCCHI PORTELLO PDF

Edilizia residenziale convenzionata a torre, Nuovo Portello. Milan, Italy. Project by Cino Zucchi Architetti Milano, Italy. The project tries to integrate a series of building types responding to contemporary lifestyles and values into a sequence of public spaces carefully designed as. A sizable development has been undertaken by the Milanese architect Cino Zucchi, on a site of the former Alfa Romeo factory. Zucchi drew on.

Author: Doktilar Goltigul
Country: Yemen
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 17 February 2015
Pages: 446
PDF File Size: 4.83 Mb
ePub File Size: 14.54 Mb
ISBN: 422-5-11494-134-8
Downloads: 80557
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Moogura

Pedestrians have access through high porticoes veneered in white stone which overlook the common gardens.

The first completed housing unit, designed by Cino Zucchi, is located behind cinno shopping centre whose outsized central portico launches one of the pedestrian trajectories to define the outer limit of the block facing the park. This lesson, or warning, or simply a way of proceeding normally, is aimed solely at the quality of space and its force. One never gets the sensation of being lost in the intense sequence of chiselled open spaces between one building and the next. Sign up in floornature Floornature is an international design and architecture portal with a focus on contemporary architecture, exclusive interviews with great masters of international architecture and the most interesting new developments in the world of architecture.

The scalar anomaly of the existing industrial Alfa Romeo precinct is opened to collective use by tracing a series of new pathways well connected with cijo surrounding urban grid and to the larger renovation plan envisioned by Gino Valle. Photography by Cino Zucchi. Subscribe to Archello’s newsletter.

Former Alfa Romeo factory 2b-2c area urban plan, Nuovo Portello — CZA

Real Estate Project Managment S. A large trapezoid is cut in half by a highway and organised by Valle in a very elementary way. To demonstrate that an architecture can be thought of in which good design and yield can be combined to build cities on a human scale.

And it could become important to contemporary Italian architecture and to the developments of a fast-growing but cloudy real estate market. The canteen acts as a centre of gravity on the street in the layout of the new buildings, with the two porteello and three low-rise rows of subsidised housing. The use of surface material de-coloured terracotta tiles and white stone and the gable silhouette constitute a critical reading of the features of post-war Milanese architecture.

Cino Zucchi. Portello/Milano – Domus

The anomalous scale of the existing industrial Alfa Romeo precinct is opened to collective use by tracing cion new series of pathways connecting it with the surrounding urban net.

  EDDM CHARTS PDF

China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon–mobile-logo icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram. On the opposite side, three other residential tower buildings overlook the park to define the south front of the block.

Sajni e Zambretti s. Subsidized residential slab buildings Nuovo Portello The three eight-floor high slabs are unified by low walls into a single block. On the north, the two tower-like buildings of twelve floors define the entrance square and frame zucxhi long perspective toward the Fiera di Milano.

Four sectors, one occupied by the park, and the others allocated to housing, both free and subsidised, are linked by diagonal pedestrian paths relate to the equipped axis via a bridge. On the south east zuucchi, three residential porteklo slabs are organized along two elongated courts and unified by a perimeter wall.

Edilizia residenziale convenzionata a torre, Nuovo Portello

This seems intended to indicate a goal necessary to residential urban architecture, be it public or private: By continuing to browse our website, you consent to our use of cookies in accordance with our cookie policy. The orientation of the slabs maximizes solar exposure and the views toward the new park, while protecting the intervention from the high traffic noise of Viale Serra, towards which three blind elevations are posed.

The large span structural type is excavated on the two uppermost floors by a glazed patio which creates a sort of inner garden which gives light to the new offices. Toward Viale Serra three residential building volumes running parallel to via Traiano are organized along two elongated courts. Free-market residential tall buildings Nuovo Portello The three residential towers rest on a common private garden entered by a single gateway. Very active in theory and teaching, in the past two decades Zucchi has held numerous seminars and conferences in prestigious academies Harvard, Florence, Madrid, Zurich.

Their orientation maximizes solar exposure and the views toward the new park while protecting the intervention from the high traffic noise. In the middle of the area, the volume of the former Alfa Romeo cafeteria is conserved and inflected toward the park by the new path cutting its corner.

A new square along via Traiano generates a new diagonal pedestrian way which becomes the main access to the new park. Want to see more like this? The slice of original facade on Via Traiano having being salvaged, the rest of the building that follows, wedged in as far as the centre of the block, is treated with a cladding in long slabs of horizontal Cardoso hewn stone and with glass and aluminium frames.

  ARTRODESIS DE CADERA PDF

In the midst of the area, the restored facade of the former Poryello Romeo cafeteria generates an extruded volume inflected toward the park by the new diagonal cut. Italian architect and young talent in Italian architecture of The envisaged urban form deals with contemporary design issues grafting on portwllo interrupted research of post WWII reconstruction in Milano and its interesting breed between the conservation of city form and the response to modern life issues.

Ariatta ingegneria dei sistemi s. Gianluca Cavazza, Marco Pizzuto. View All Product Specifications 1 manufacturer.

Subsidized residential tall buildings, Nuovo Portello

Their apparently casual disposition seeks the best views toward the new landscaped park; the overhanging balconies are grouped in vertical volumes by a thin metal structure, and generate unified figures which articulate the height of the buildings.

Their gable profile toward the city side and the use of a warm and textured surface material – decoloured terracotta tiles – resonate with the surrounding dense urban fabric, while the abstract composition of the loggias piled up as toy blocks carved out from a solid body and the white Trani stone inserts dissolve their silhouette toward the park. Nuovo Portello Subsidized and free market residential buildings.

An active participant in the organisation and installation of numerous Triennale di Milano exhibitions, Zucchi has also repeatedly exhibited his work at the Architecture Biennale in Venice: This can be found in the Junghans project in Venice and is further enriched here with a fundamental peculiarity: Bjarke Ingels – BIG.

Subsidized residential tall buildings Nuovo Portello The two tall buildings, one adjoining via Traiano and the other set back from the street give form together to a new square which is the zuccji point of the path toward the park framing the front of the Milano Fair.

Architect Diana Carta guides us in a conversation with cuno Steven Holl.

His design is not imposed, but pkrtello new relationships with the context and within zuccchi new block, ensuring a positively anomalous condition for a speculative project. The immediate perception is that of a dense settlement, created through a closed dialogue between buildings treated as families of autonomous individuals linked by assonances, references, repeated details and mirrored materials. The project creates a new city part in coherence with the larger process of transformation affecting the area.

The Future Towers containing more than apartments designed by international architectural